Nieuwsbrieven KBO

Nieuwsbrief juni 2015

 

NIEUWSBRIEF KBO AFDELING PRINSENBEEK

Secretariaat: Schoolstraat 17, 4841 XC Prinsenbeek tel: 06-25008445.

JAARGANG     32                     NUMMER 06              02 juni 2015

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.              website: www.kboprinsenbeek.nl  Ouderencentrum: De Zilverberk, Schoolstraat 9, telefoon nr. 076-5419458

Bankrekening: NL07 RABO 0142 5165 97 t/n KBO Afd. Prinsenbeek.

 

 

Enkele datums voor de komende maanden:

Vrijdag       05 juni        Spreekuur wijkagent en ouderadviseur van

9.00 – 10.00 uur

Vrijdag       19 juni        Spreekuur wijkagent en ouderadviseur van

9.00 – 10.00 uur 

Dinsdag      30 juni        BINGO BINGO BINGO

Vrijdag       03 juli         Spreekuur wijkagent en ouderadviseur van

9.00 – 10.00 uur 

Vrijdag       17 juli         Spreekuur wijkagent en ouderadviseur van

9.00 – 10.00 uur 

Dinsdag      28 juli         BINGO BINGO BINGO

Vrijdag       31 juli         Spreekuur wijkagent en ouderadviseur van

9.00 – 10.00 uur 

 

Data 2015;

Nr. 06, 02 jun.; nr.07/8, 04 aug.; nr.09, 08 sept.; nr.10, 06 okt.; nr.11, 03 nov.; nr.12, 08 dec.

 

 

In Memoriam

 

Op donderdag 14 mei bereikte ons het trieste bericht dat onze medebeheerster Johanna van Genesen was overleden. Johanna was al een tijd ziek, maar toch ging het op het laatst erg snel. Wij wensen Jan en de kinderen en kleinkinderen veel sterkte in het verwerken van dit grote verlies. Ook doen we dit namens de overige ass.beheerders, gastvrouwen/gastheren en bestuur.    

We gaan Johanna missen, maar zullen haar niet vergeten in de Zilverberk, de plaats waar zij ook zo graag kwam.

 

 

 

Vrijwilligers gevraagd

Ook zijn wij dringend op zoek naar enkele vrijwilligers, die een of twee keer in de maand samen in een kleine ploeg schoonmaakwerkzaamheden willen verrichten in de Zilverberk. Inlichtingen bij Lies Meeuwissen tel.nr. 5415218

 

 

 

Dag reis 13 augustus a.s.

De reiscommissie organiseert op 13 augustus a.s. een reisje, wat er als volgt uitziet.

Vertrek 8.00 uur op de markt. Op naar de orchideeënhoeve in Luttelgeest.

Onderweg eerst nog een koffiestop (met gebak)Aankomst in Luttelgeest omstreeks 12.00 uur. Daar hebben we eerst een heerlijke lunch, waarna U de hoeve kunt bezichtigen. (vlindertuin vogel en plantenpark enz.)

Vervolgens rijden we naar Urk alwaar we het museum Het oude raadhuis bezoeken met een authentieke Urker visserswoning. Het bezoek begint met een film (circa 15 min.) over Urk. Ook kunt U nog de oude straatjes bekijken of een terrasje pakken om vervolgens in Urk aan te zitten aan het diner.

Rond 21.00 uur zullen we weer in Prinsenbeek zijn.

Kosten voor dit uitstapje zijn euro 65,00 p.p.

U kunt zich opgeven voor dit uitstapje bij Jan v.d. Bom, 076-5413749 of Lies Meeuwissen 076-5415218.

De reiscommissie.

 

KBO Leden passen

Graag zouden wij zien, dat ieder lid zijn pas bij zich heeft bij een bezoek aan de Zilverberk. Gezien onze grote groep vrijwilligers is het bijna niet bij te houden, wie nu wel of geen lid is. Er zal geen heksenjacht worden uitgevoerd, maar het is wel handig in voorkomende gevallen, dat er naar gevraagd kan worden.

Is het u niet duidelijk wat de bedoeling hiervan is, stel uw vragen bij een van de bestuursleden en wij vertellen het u.

 

Jokeren

Voor het jokeren kunnen we ook nog deelnemers gebruiken die lekker een potje willen doen. Ook wordt er in  de wintermaanden in  competitie verband gekaart. Kom gerust een keertje kijken en meedoen, waarna u kunt beslissen om lid te worden van de jokerclub.

 

Verspreiding Nieuwsbrief

Dit is de laatste nieuwsbrief voor de vakantieperiode. Op 4 augustus komt de volgende weer uit. Wij wensen onze trouwe bezorgers veel vakantie genot en tot augustus.

Tevens wensen wij alle leden en vrijwilligers een fijne vakantie toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Cursusaanbod computerproject KBO Prinsenbeek najaar 2015

Niet voor iedereen is het even makkelijk om het digitale tijdperk te betreden, terwijl dat voor de communicatie met de overheid en zorginstellingen steeds belangrijker wordt. Sommigen  hebben hier koudwatervrees voor, maar als die drempel eenmaal geslecht is,  zult u merken dat het werken met een computer of tablet de deuren tot heel veel informatiebronnen opent en dat u daar veel plezier aan kunt beleven.  KBO Prinsenbeek biedt u de gelegenheid  - onder deskundige begeleiding en in een ontspannen sfeer -  de benodigde kennis en vaardigheden op te doen. U moet het natuurlijk wel allemaal zelf doen en daarbij is  thuis veel oefenen een absolute voorwaarde.
Wij bieden  u   - uiteraard bij voldoende deelname -   de volgende cursussen aan.

 1. Basiscursus Windows 7 (10 wekelijkse lessen van 90 minuten)
  U leert u om te gaan met de basisbeginselen van het besturingssysteem Windows: de computer opstarten en af sluiten, alsmede het werken met een toetsenbord en de “muis”. Aan het eind van de cursus kunt u eenvoudige teksten en tekeningen maken. U leert ook hoe u teksten en tekeningen kunt bewaren en afdrukken. Om de voortgang in de lessen te verzekeren is het wel nodig dat over enige typevaardigheid te beschikt. Als die ontbreekt: geen nood, onze techneuten installeren (vooraf en geheel gratis) een typeprogramma op uw “PC//laptop”, zodat u het werken met een toetsenbord al vooraf wat kunt oefenen.
  Deze beginnerscursus vormt de basis voor het volgen van veel andere cursussen.

 2. Basiscursus Windows 8 (10 wekelijkse lessen van 90 minuten)
  Deze cursus is in principe gelijk aan die van Windows 7, maar vraagt vanwege het nieuwe besturingssysteem een afwijkende aanpak. Voor het volgen van deze cursus is het wel nodig dat u over een laptop beschikt en die ook meebrengt naar de Zilverberk. Deze cursus is overigens niet alleen bedoeld voor de beginnende computergebruiker, maar ook voor hen die van een ander systeem naar Windows 8 overstappen. Uiteraard wordt bij de cursusindeling rekening gehouden met de status van “beginner” en “overstapper” en wordt ook met de lesstof terdege rekening gehouden met dit onderscheid. Voorwaarde voor deelname aan één van deze cursussen is dat u beschikt over een laptop.

 3. Internetten en e-mailen (10 wekelijkse lessen van 90 minuten)
  Deze cursus is gericht op het aanleren van basisvaardigheden om u met een gerust hart op Internet te laten begeven. Na het volgen van het oefenprogramma kunt u contact maken met internetaanbieders en navigeren (surfen) op Internet. U kunt daarbij putten uit de talloze informatiebronnen die Internet nu eenmaal te bieden heeft. Voorts leert u programma’s van Internet te downloaden. Uiteraard wordt u geleerd hoe u e-mail-berichten kunt opmaken, verzenden, ontvangen en opslaan.
  Om deze cursus met succes te kunnen volgen is wel basiskennis van Windows vereist.

 4. Word vervolg en etiketten (10 wekelijkse lessen van 90 minuten)
  Het zwaartepunt van deze cursus ligt bij maken/versieren van etiketten. U leert adressenbestanden aan te leggen en deze te combineren met het afdrukken van etiketten, enveloppen en persoonlijke brieven. Ook komt het verfraaien van teksten met figuren die u ophaalt van internetsites aan bod. Na het volgen van deze cursus is het handmatig schrijven van adressen op Kerstkaarten voor u voltooid verleden tijd! Om de cursus met succes te volgen, is het wel belangrijk dat u over de basiskennis van het programma Word en over een laptop beschikt.

 5. Terug van weggeweest: Excel voor beginners (10 wekelijkse lessen van 90 minuten)
  U leert de basisbeginselen van het spreadsheetprogramma kennen. Met een spreadsheet kunt op een relatief simpele manier berekeningen maken, formules invoeren, andersoortige gegevens invoeren om deze verder te bewerken. In dit programma kunt u bijvoorbeeld uitslagen van (voetbal)wedstrijden bijhouden, maar ook overzichten maken van bijvoorbeeld uw financiële situatie. Het is ook mogelijk om adresbestanden in dit programma te verwerken.
  Om deze cursus met succes te kunnen volgen is wel basiskennis van het Word-programma nodig en dient u over een laptop te beschikken.

 6. PowerPoint (10 wekelijkse lessen van 90 minuten)
  Met dit programma kunt u fraaie presentaties met tekst, dia’s, andere afbeeldingen en geluid in elkaar steken en aldus uw boodschap in een professionele setting onder de aandacht van geïnteresseerden brengen.
  Om met succes aan deze cursus deel te nemen is het wel belangrijk over basisvaardigheden van het Word programma te beschikken. Ook het bezit van een laptop geldt als voorwaarde.

 7. Werken met tablet (5 wekelijkse lessen van 90 minuten)
  Steeds meer ouderen schakelen over van de gewone personal computer/laptop naar de tablet of iPad. De toepassingsmogelijkheden van deze apparaten zijn nagenoeg gelijk aan die van een computer. In de cursus leert u de tablet te bedienen, te internetten en e-mailen, apps (applicaties) te downloaden & te installeren etc. Voor het volgen van deze cursus dient u wel zelf over een tablet te beschikken en dient u er rekening mee te houden dat de cursus en het instructieboek zijn afgestemd op Galaxy Tab en Note van Samsung. Bezitters van andere tablet-merken kunnen eveneens van deze cursus gebruik maken indien hun tablet althans werkt op basis van het android-besturingssysteem (bijv. Empire, Asus en HTC).

 8. Werken met de iPad (Apple) (5 wekelijkse lessen van 90 minuten)
  Deze cursus kent dezelfde aanpak en hetzelfde bereik als die van het werken met de tablet.

 9. Meer doen met uw tablet/iPad (5 wekelijkse lessen van 90 minuten)
  Meerdere deelnemers aan de starterscursussen tablet/iPad hebben de wens uitgesproken zich verder te willen verdiepen in de uitgebreide mogelijkheden van bedoelde apparaten. Besloten is op die wens in te spelen en daarom de cursus(sen) “Meer doen met uw ….” aan te bieden.

 10. Hoe vind ik m’n foto’s, mailtjes, documenten etc. terug?
  U hebt thuis vast een rommella waarin allerlei kortingsbonnen, notities, foto’s etc. door elkaar liggen. Het is dan altijd even zoeken voordat je gevonden hebt wat je zocht. Als de mappen op uw computer/tablet/iPad op dat laadje beginnen te lijken is het voor uw gemoedsrust de hoogste tijd om u in te schrijven voor de workshop (3 uur) “Digitaal beheer”. Na een korte presentatie gaat u dan aan de slag om orde te brengen in de (mappen)structuur van uw opgeslagen bestanden. Uiteraard dient u voor deze workshop uw eigen laptop, tablet of iPad mee te brengen.

 11. Workshop fotografie en fotobewerking (totaal 5 dagdelen van 3 uur)
  Deze workshop bestaat uit 3 modules:
  a. Oriëntatie op de beginselen van fotografie (1 dagdeel van 3 uur) waardoor u meer inzicht in de werking van uw digitale camera krijgt. Hierbij wordt o.a. stilgestaan bij begrippen als diafragma, sluitertijd, compositie en standpunt etc. Uiteraard is het de bedoeling uw eigen camera mee te brengen en krijgt u aan het eind van de workshop nog een praktijk-opdracht te vervullen.
  b. Fotobewerking met het programma Picasa (2 dagdelen, c.q. 2 x 3 uur). De bedoeling van deze workshops is vertrouwd te worden met het Picasa-programma met als eindresultaat het zelfstandig kunnen uitvoeren van veelvoorkomende fotobewerkingen (o.a. foto’s bijsnijden, rechtzetten, contrast/kleur wijzigen en verouderde foto’s hernieuwen).Uiteraard gebruikt u voor deze module uw eigen laptop, gevuld met eigen foto’s.
  c. Zelfstandig fotoboeken aanmaken (2 dagdelen, c.q. 2 x 3 uur). Deze module sluit naadloos aan bij de fotobewerkingsmodule en is daar ten dele een verlengstuik van. Met het Picasa-programma gaat u ” handige en leuke extra’s doen” (foto’s bekijken als diavoorstelling, collages maken etc.) ewn tenslotte gaat u met het op uw laptop/tablet/iPad te downloaden programma fotolab aan de slag voor het zelfstandig maken van een fotoalbum.

Uit oogpunt van kostenbeheersing schakelen wij vanaf september 2015 over van Microsoft Office (programma’s: Word, Excel en PowerPoint) naar Libre Office (programma’s: Writer, Calc en Impress). Deze programma’s kunnen naast elkaar op uw laptop functioneren en  “communiceren” ook zonder enige beperking met elkaar. U merkt dus in de werkpraktijk geen verschil. Het enige (overigens niet-onbelangrijke) verschil is dat Libre Office gratis beschikbaar is (en in de toekomst ook zal blijven worden ondersteund). Voor het downloaden van  Libre Office kunt u (op donderdagmiddag) desgewenst een beroep doen op ons technisch team.
Bijeenkomsten en kosten.
Alle bijeenkomsten voor het volgen van bovenstaand cursusaanbod vinden plaats in ons Ouderen-centrum “De Zilverberk”, Schoolstraat 9 te Prinsenbeek (tel. 076-5419458).
De dagdelen waarop de cursussen worden gegeven treft u aan op het aanmeldingsformulier. De lesgroepen bestaan uit maximaal 10 personen worden 
en aangestuurd door een begeleider, die zo nodig wordt ondersteund door maximaal twee begeleid(st)ers.
Het is de bedoeling alle cursussen (m.u.v. die genoemd onder de nummers 13 en 14) begin september a.s. te starten. 
Met de vervolgcursussen tablet/iPad (de nummers 13 en 14) zullen we vermoedelijk eind oktober aanvangen.
De kosten bedragen (tussen haakjes de gevraagde vergoeding voor niet KBO-leden):

Voor de cursussen 1 t/m 6:          € 55 (€ 65).
Voor de cursussen 7, 8, 13 en 14
€ 35 (€ 40).
Voor workshop 9 (digitaal beheer)       
€ 10 (€ 12,50).
Voor workshop fotografie:
module 1 (oriëntatie) :                 
€ 15 (€ 20)
module 2 (fotobewerking):          
€ 50 (€ 60)
module 3 (fotoboek):                   
€ 20 (€ 25)

Heeft dit aanbod uw belangstelling gewekt? U kunt u aanmelden door inlevering van het aanmeldingsformulier dat u kunt vinden in de leeshoek van de Zilverberk. U kunt het aanmeldingsformulier ook downloaden van de website van KBO Prinsenbeek:
www.kboprinsenbeek.nl Tenslotte bestaat nog de mogelijkheid het formulier per mail aan te vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor eventuele vragen over dit cursusaanbod kunt u contact opnemen met de coördinator van het computerproject: Rini Weterings, Valdijk 10/B, 4841 AG Prinsenbeek (tel. 076-5413410).


Copyright © 2017. All Rights Reserved.